«

»

Friluftsliv en del av en resa

Många satsar på att åka utomlands och där få ta del friluftslivet för att sedan komma hem och sätta sig på sofflocket och längta efter nästa resa. Detta är helt fel inställning till något så fantastiskt som friluftslivet i Sverige. Vi är här befriade ifrån en massa avgifter som gör att vi inte får ta oss ut i skogen på en hikingresa, vi har något som heter allemansrätten och som tillåter oss att vistas på alla Sveriges fria platser. Och platser har vi gott om, allt från platta landskap till höga fjällstoppar. Vi kan åka skidor mestadels hela året och vi kan ta cykeln och trampa ut i landet. Vi kan också ta skidorna och bege oss ut i den friska luften, ut i spåret och ner för backarna. Det är bara att dra på sig sitt underställ från Outdoorstore och motionera i spåret.

Inte alltid avgiftsfritt

Trots att allemansrätten gäller i Sverige så finns där vissa spår som kan komma att bli avgiftsbelagda, detta efter att lagstiftningen ändrades. Anledningen till avgifterna är främst:

  • Markägarens önskan, spåren ligger på markägarens område och detta stör på ett eller annat sätt.
  • Kända spår som Vasaloppsspåren och liknande vill inte riskera att förstöra det naturreservat som ligger i anslutning till spåret.
  • Skötseln av spåret kan vara otydliga och då förenklas processen om en avgift läggs på spåret.