Jordenruntresa

Många reser utomlands ett tag efter gymnasiet. Det är väldigt populärt och kan vara ett bra sätt att komma bort och skjuta upp alla viktiga beslut som många ställs för. Ett av de populäraste resmålen är Sydostasien. Där finns gott om andra backpackers och det är billigt att både resa runt och att leva. Många sluter upp med folk de känner och reser tillsammans men det finns även många som reser ensamma. Det är ett extremt bra sätt att utvecklas socialt och att möta andra sätt att tänka och leva.

Det är relativt få som reser till flera kontinenter eller hela vägen runt jorden. Detta beror förmodligen främst på kostnaderna men också på att det tar lång tid. Många vill inte vara hemifrån så lång tid som krävs för en sådan resa. Även om själva upplevelsen lockar.

Kille som reser runt med väska.

Förberedelser

Den som vill göra en lång resa som sträcker sig runt hela jorden har ganska mycket att tänka på. Beroende på den tid som finns tillgänglig för resan måste de olika stoppen och transporterna från plats till plats vara ganska välplanerade. Det är till exempel lätt att stanna för länge på en plats man tycker om och sedan inte hinna åka till andra ställen över huvud taget.

Det är också viktigt att se till att man har tillräckligt med pengar. Det är inte svårt att kolla hur mycket saker kostar i olika länder, gör det så slipper du bli överaskad. Om du vill kan du ta småjobb på vägen och därigenom kanske bo gratis eller få saker lite billigare.

Packning är någonting som är svårt att ha grepp om innan resan. Det krävs oftast inte alls lika mycket grejer som du tror. Det är bara onödigt och jobbigt att släpa runt på en för stor väska, full med saker du ändå inte använder. På de flesta ställen du bor kommer det till exempel finnas tillgång till tvättmaskin. Därför behöver du inte så mycket kläder alls.