«

»

Mellanlanda i Costa Rica

I en resa runt jorden är det ett ypperligt tillfälle att bestämma resvägen efter vad man föredrar att se i världen. Vissa har en förkärlek för Australien och planerar att bo där en längre tid under resan medan andra satsar på att följa ekvatorns linje och resa över medelhavet och över Atlanten till Sydamerika. När man åker på charter är det enkelt att missa de guldkorn som man finner när man reser jorden runt och tar en längre tid på sig att utforska.

Hiking i costa ricaAtt resa ger en verkligen en helt ny syn på livet och kan vara nödvändig för många som vill utvecklas. För de som väljer att göra den tappra resan runt moder jord har dock en hel del planering att göra och resvägen är nog det som måste stämma först och främst. Vilken väg man ska ta runt jorden är såklart en viktig och avgörande fråga för hur resan kommer att bli.

Använd en checklista

Man kan lista det som avgör resvägen och de flestas svar är olika:

  • Vilka platser är viktigast att se och vilka kan uteslutas? Är det exempelvis en semester i Costa Rica som har lockat mest så är det dit man skall styra sin kos. Är det däremot den kontinenten som ligger söder om ekvatorn som lockar ännu mer så kanske Australien och den Indiska Oceanen är det som gäller.
  • Hur ska ni resa, båt är ett måste för att uppleva de stora haven som exempelvis Atlanten men inne på land så ska man välja bland alla alternativen. Ett tips är att ta flyg till de längre sträckorna utan spännande vägar och buss eller tåg för de kortare sträckorna som kan bjuda på en magnifik natur.
  • Boka alla biljetter i förväg så att ni slipper krångel väl på plats, buss och tåg kan dock med gott samvete köpas på plats.
  • Packningen kan avgöra hur lång resan blir och hur varmt väder man kan utstå, shorts och tunna T-shirtar kan lämpa sig för den resan som sker till land som har platt landskap. Det kan dock behövas tuffare kläder för de som ska resa till den genuina vildmarken, det kan handla om Australiens hårda ”Outback” eller regnskogen i Thailand eller Brasilien.