«

»

Pärlor i sydäst

Det finns en stor fördel med att det närmar sig vintertider på våra nordliga breddgrader, det är att det närmar sig sommartider på de mer sydliga delarna av jordklotet. Varför inte ta kappsäcken för att övervintra bland palmer och svalkande havsbris?

 

sea-beach-holiday-vacation-largeVarför inte börja i Rio de Janeiro? Detta är Brasiliens näst största stad och ligger beläget på sydöstkusten och är ansedd som en av världens vackraste städer med sina höga berg, sin regnskog och sitt böljande hav. Här kan man bland annat besöka Copacabana, Barra da Tijuca, Ipanema och Leme – som alla är olika stadsdelar i den myllrande världsmetropolen. Klimatet är tropiskt och ligger tätt intill Amazonas regnskog vilket gör att vistelsen i staden kan beskrivas som varm och fuktig trots härliga vindpustar från Atlanten. För den som är sugen på utelivet i denna heta stad är tipset att läsa vidare om klubbar och barer samt nattvakna stadsdelar i denna artikel från resemagasinet Vagabond.

Linbanor finns det gott om i Rio, något som finns uppe för förslag att montera upp även i Göteborg, i alla fall enligt en artikel i Sveriges Radio. Detta för att det är ganska trångt i trafiken i Göteborg. Staden skulle då vara den första i Norden med linbanor i kollektivtrafiken, och dessa skulle ta sig fram i en hastighet av 20 till 25 kilometer i timmen.

Upplev det rika djurlivet på plats

south-america-continent-land-map-40996-largeFörutom Brasilien och pärlan Rio är tipset att den som väl tagit sig ända bort till Sydamerika att dessutom också ta sig ut på en äventyrlig tur ut på havet. En häftig Galapagos resa kanske är något som bara ter sig som en dröm hos många, men faktum är att det är möjligt att ta sig ut och uppleva det sköna från naturen på plats. Med havssköldpaddor och allt annat vackert som finns att se ute på de olika öarna.

Det finns alltså mycket att se på de karga Galapagosöarna, ett unik djurliv inte minst. Här finns ödlor som äter alger, sjölejon som vältrar sig i solen, den blåfotade sulan som hoppar runt i havsbandet samt en och annan havsleguan som sitter som förstenad på klipporna. Ta för all del med kameran och bekanta dig med djur du aldrig trodde du i dina vildaste fantasier skulle komma att träffa på. Inte i Göteborg i alla fall. Läs vidare om det oerhörda djurlivet på Expressen bland annat.

En stor världsdel med massor av platser att besöka

Annat att upptäcka i Sydamerika är bland annat:

  • Brasília, världens kanske märkligaste huvudstad med mycket arkitektur och design för den intresserade
  • Patagonien, en enastående del av Argentina med glaciärer, enorma färskvattensreserver, snöklädda bergstoppar och pittoreska små byar
  • Valparaíso, en chilensk sjömannastad med kullar och spårvagnar, salta vindar och starka färger. Här finns gott om god mat och salsaklubbar att njuta av.
  • Los Roques, en ö tillhörande Venezuela, med lummiga och santtäckta gränder, hus i starka och klara kulörer på karibiskt vis. Plan ut till ön går från Caracas eller Isla de Margarita.
  • Cartagena, en av de städer som sägs vara absolut ljuvligast i hela Sydamerika. Här är det en stämning av Havanna med barer, rom och salsatoner från gathörnen. En stad som är så vacker att den blivit skonad från våldet i Colombia.