«

»

Segla jorden runt

Den resa som lockar mest verkar vara den som görs på vatten och dessutom en längre tid, en resa runt jorden med segelbåt är mångas fantasi och vem kan egentligen klandra dem? Att få se hela världen och samtidigt andas in det friska salthavsångorna måste vara ett av de paradisscenarier som går att uppleva. Dock är en segling runt jorden inget för den klene och bör inte göras av exempelvis en amatör.

akten på en segelbåt

En resa runt jorden har många drömt om, att göra det med en segelbåt är nog ett fåtal antals dröm, men däremot deras stora dröm. Hela grejen med segelbåt är att man upplever havet precis rätt på och att det inte finns några som helst ställen att ta skydd på. På en segelbåt måste man rida ut stormen och arbeta med den i motsats mot andra båtar som man kan befinna sig i skyddad miljö och styra sig till säkerhet. Segelbåtar drivs av vinden och vind i seglet är avgörande för att man ska komma dit man vill, man samspelar sedan med vinden och styr seglet så att man kommer dit man önskar.

En tuff resa – inget för den svage

Att segla jorden runt kan tyckas vara en drömresa men många underskattar det arbete som krävs för att man ska ta sig hela vägen runt utan att gå åt. Att tänka på när man ska göra en resa runt jorden:

  • Utnyttja planeringstiden innan väl, det går inte att bege sig ut på en sådan resa utan att planera först. Allt från packning till resväg måste utstakas.
  • Beräkna kostnader för kriser såsom skadad båt eller sjukdom.
  • Se till att ta ut sjukreseförsäkring som gäller över hela världen så att du får vård om du behöver.
  • Glöm inte alla vackra platser som du alltid velat se och ta er dit, segla i Kroatien och upplev alla de obebodda öarna som finns där ute.
  • Se till att ha tillräckligt med kunskap om segling innan ni åker och glöm inte att ha tillräckligt med skinn på näsan så att du klarar av resan, både psykiskt och fysiskt.
  • Åk aldrig själv, att åka jorden runt ensam är ingen bra idé helt enkelt utan handlar om att man ska vara säker i sin resa.