«

»

Skydda dig mot solen

Blir vi förvånade när det finns massor av knep att ta till när det kommer till att skydda sig från solens härliga, men ack så farliga strålar? Nej! Allt från solkräm, glasögon, huvudbonader till att äta rädd för att bygga upp ett starkare försvar. Att enbart skydda sig när vi är på resande fot är att blunda för problem som kan uppstå. Varför tror vi att strålarna i Sverige inte är farliga? Vårt ozonskikt är just nu starkt och är på bättringsvägen. Men det har inte alltid varit så. De senaste 25 åren har vårt ozonskikt tunnas ut. Men detta betyder nödvändigtvis inte att det blir högre strålning – är det molnigt så blir strålningen lägre.

Täck hud och skydda ögonen

Vill du skydda ögonen på resan, men även se bra ut? Carrera solglasögon får dig att smälta in överallt och skaffa dig en tuff look. Att det är trendigt med solbrillor tackar vi för. Värre är det att bära cykelhjälm för att skydda sig.

Solnyttig mat

Förutom solskydd 50+, stråhatt och pilotbrillor kan du gardera dig med att försöka äta rätt mat för att bli mer motståndskraftig. Då handlar det om att få i sig antioxidanter såsom morötter som innehåller betakaroten; grönt te som har en cancerskyddande effekt; tomater med lykopen som ger skydd mot solen och glöm inte att inhandla en storpåse med mandlar och solrosfrön. Att äta frukter, bär och mörk choklad är även det bra för att ta hand om huden. Egentligen, det är bara att tänka att du ska äta hälsosamt så kommer du utan att tänka på det även bygga upp kroppen för att stå emot solens starka strålar. Bra va?