«

»

Tågluff populärast bland vuxna

Ett riktigt trevligt sätt att resa och se olika platser på, är genom att tågluffa. På 80-talet hade tågluffandet sin storhetstid och var och varannan ungdom reste ut för att upptäcka Europa. Nu har dock tågluffen fått en ny målgrupp och alltfler vuxna väljer att ge sig ut på resande fot med tåg.

4579940-man-pa-tagresa

Att resa utan något riktigt mål och bara åka dit som faller en in, kan vara riktigt härligt och befriande. Ett utav de lättaste sätten att göra detta på är genom att bila och se de olika länderna från vägarna. Men man kan även till exempel åka tåg mellan länderna och detta är dessutom billigare och mer miljövänligt. Att tågluffa var väldigt populärt bland ungdomarna för ett antal årtionden sedan och istället för den nu obligatoriska backpackerresan till Asien, var det tågluff i Europa som gällde.

Vuxna väljer mer sofistikerad tågluff

Nu har tågluffandet dock nått en ny målgrupp, skriver Corren. Istället har tågluffen blivit de vuxnas äventyr. Men nu gäller inte de sunkiga vandrarhemmen och fullpackade ryggsäckarna, som på ungdomarnas tid. 50-plussarna reser istället med rullväska och Visakort. Sedan ett par år tillbaka ser SJ denna trend och 2013 såldes 37 procent av alla InterRail biljetter i Sverige till folk över 26 år. Varför så många vuxna har valt att börja tågluffa tror man beror på att det dels har blivit lättare att köpa ett specifikt Interrailkort där man kan bestämma hur mycket man vill resa. Det kan även bero på att tåg är ett gemytligt sätt att resa, där man träffar alla typer av människor. Dessutom kan man umgås mer och till exempel spela spel med varandra, mer än vad man kan om någon ska sitta bakom ratten. Ytterligare en anledning är att man med tåg kommer direkt in i de centralaste delarna av städerna, där det händer mest.