«

»

Transsibiriska järnvägen

 De flesta som gillar att utmana sig själv, uppleva nya platser och kulturer bör en gång i livet uppleva denna fantastiska tågresa. En tågresa som börjar i Ryssland och fortsätter ändå in i det stängda Kina. Du kan välja att ta en Rysslandsresa, eller genom Irkutsk, Bajkalsjön, Mongoliet och Kina och detta med Google Virtual Trains.

Många vägar

Året var 1891 som arbetet inleddes. Ett tufft och hårt arbete som pågick i 25 år och som nu är den längsta järnvägen i världen – och kommer med all sannolikhet alltid att vara det. Tanken var att knyta samman västra Ryssland med hamnstaden Vladivostok i öst. Då många förknippar tåget som lite uråldrigt och något som nu endast är till för resande turister är det helt fel: tåget är fortfarande Rysslands viktigaste trafikförbindelse.

Det finns fler än ett sätt att åka dessa tåg. Beroende på hur lång tid du tänker resa och vad du vill uppleva: Transsibiriska, Transmogoliska och Transmanchuriska. Spännande är att om du reser från Moskva till Vladivostok passerar du sju tidszoner. Du kan välja att åka din resa på egen hand, vilket ger större frihet men gäller att planerar bra och tänker på allt. Sedan finns det många olika paketresor som är aningen dyrare men där är det researrangörerna som har tänkt ut allt innan. Salus Ansvar har bra reseförsäkringar som du tecknar och som blir en del utöver din hemförsäkring. Att inte åka iväg på en sådan resa utan att vara försäkrad är lite av ett vågspel. Det ger en större trygghet att veta att om det skulle hända något är du trygg – inte för att chansen är stor. Men farligt att riskera.
Glöm inte heller adapter och några trevliga böcker, då det blir ett par timmar i kupén.